четверг, 15 декабря 2011 г.

При підготовці нової державної програми з гемофілії на 2013 - 2020 роки будуть застосовані міжнародні стандарти - Олександр Аніщенко

"Я вдячний закордонним колегам за участь у нашій зустрічі та увагу до проблеми лікування гемофілії у нашій країні", - зазначив Міністр охорони здоров'я Олександр Аніщенко на розширеній нараді за участі провідних українських та закордонних фахівців, представників громадських організацій, фармацевтичних кампаній. "Ми зібрались, щоб обговорити сучасні підходи до діагностики, лікування та профілактики гемофілії і розглянути можливі шляхи впровадження світового досвіду в нашій вітчизняній медицині", - підкреслив Олександр Аніщенко.


Міністр зазначив, що сьогодні однією з головних проблем у лікуванні гемофілії є недостатній обсяг коштів, які виділяються на закупівлю ліків для хворих на гемофілію. Але поступово держава збільшує фінансування, Так, у 2011 році за рахунок зекономлених коштів (38 млн. грн. на лікування дорослих та 30 млн. грн. - на лікування дітей) та додаткових видатків (50 млн. грн.) вперше вдалося збільшити рівень забезпечення хворих ліками до 40 - 50% від потреби. У минулі роки цей рівень складав до 14% (у 2011 році на ці потреби було виділено 39 млн. грн.).

Міністр повідомив, що розробляється нова державна програма з гемофілії на 2013 - 2020 рр. "Ми хотіли б застосувати при підготовці даної програми світовий досвід, що дозволить проводити діагностику, лікування, профілактику відповідно до міжнародних стандартів", - зазначив Олександр Аніщенко. Нова програма має забезпечити впровадження європейських стандартів лікування та медикаментозного забезпечення, а також передбачати інформаційний компонент - організацію шкіл з гемофілії для пацієнтів та науково-методологічних семінарів для лікарів.

Учасники зустрічі відзначали, що для реалізації поставлених завдань необхідна консолідація зусиль всіх зацікавлених сторін - фахівців, громадських організацій, фармбізнесу, міжнародних експертів. На нараді було прийнято рішення щодо створення робочої групи за участю міжнародних експертів для підготовки нової програми.


Прес-служба МОЗ України

Комментариев нет:

Отправить комментарий